Pastırma Nasıl ve Ne Kadar Süre Muhafaza Edilmelidir
Pastırma, etin tuzlanarak kurutulması sonucu elde edilen bir yiyecektir. Çok eski Türklerden beri yapılmakta ve tüketilmekte olan pastırma ise eşsiz lezzetiyle Türk mutfağında önemli bir yer tutmaktadır. Çiğ etin tuz ve çeşitli baharatlar kullanılarak tatlandırılması ve kurutulması ile yapılmakta olan pastırma, etlerin bastırılmasıyla yapıldığı için bastırma ismini almıştır. Sonrasında ise halk arasında pastırma olarak değiştirilmiştir.
Pastırma Nasıl Muhafaza Edilmelidir?
Pastırma kahvaltı sofralarında sevilerek tüketilen et ürünleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda yemeklerde de kullanılabilen pastırma satın alındıktan sonra hangi koşullarda muhafaza edileceğine özen gösterilmesi gerekmektedir. Doğru şekillerde saklandığı takdirde pastırma son derece uzun ömürlü bir et ürünü olma özelliğine sahiptir.
Satın aldığınız pastırmanın ambalajlı olması durumunda son kullanma tarihine kadar pastırmayı buzdolabında muhafaza ederek tüketebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda pastırma dilimlenmiş ve açık olarak da satın alınabilmektedir. Bu durumda üzerinde son kullanma tarihi bulunmaması durumunda pastırmayı hemen tüketmemeniz halinde ne zamana kadar tüketebileceğiniz hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz.
Pastırmanın uygun koşullarda saklanması raf ömrünün uzamasını sağlamaktadır. Verilen yönergelere uygun bir şekilde muhafaza etmeniz durumunda ise pastırmalar daha uzun süre tazeliğini koruyacaktır.
Sıcaklık Derecesine Dikkat Edilmelidir
Pastırma buzdolabında 0 ila 4 derece arasında bir sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Ancak buzdolabında bile olsa uzun süre tüketilmeyen ve dolapta bekleyen pastırma da belirli bir süre sonunda küflenmeye başlar ve yapışkan bir kıvama gelir. Böyle bir durumda ise tüketilmemesi gerekmektedir.
Nemden Uzak Tutulmalıdır
Pastırmanın nemli bir ortamda bulunması küflenmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle nemden uzak bir ortamda saklanması halinde pastırmanın küflenmesinin önüne geçilebilir.
Işık Almaması Gerekir
Pastırmanın lezzetini hatta dayanma süresini etkileyen en önemli faktörlerden birisi de ışık olmaktadır. Özellikle doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmaması gerekmektedir. Işık, pastırmanın lezzetinde ve renginde farklılıklara neden olabilmektedir.
Ambalaj Teknikleri Önemlidir
Pastırmayı nasıl bir ambalajın içerisinde saklamayı tercih ettiğiniz de oldukça önemlidir. Satın alınan orijinal ambalajında saklamayı tercih edebileceğiniz gibi vakumlu bir ambalaj kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz doğru ambalaj sayesinde ise pastırmanın daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
Tarih Ekleme İşinizi Kolaylaştırır
Pastırmanın tüketim tarihinin ve son kullanma tarihinin saklama ambalajına eklenmesi önerilmektedir. Bu şekilde pastırmanın ne kadar süredir saklandığını tespit etmek kolay olmaktadır. Dondurucudan çıkarılan pastırmanın çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerekmektedir. Tüketeceğiniz kadar pastırmayı buzluktan çıkararak çözdürmeniz tavsiye edilmektedir.
Ayrı Saklama Önerilmektedir
Pastırmanın kendine özgü yoğun bir aroması bulunmaktadır. Bu yüzden diğer gıdalarla temas etmeden muhafaza edilmesi önerilmektedir. Pastırmayı muhafaza ederken belirtilen koşullara uygun davranmanız halinde tazeliğini daha uzun süre koruyacaktır. Bu sayede daha uzun süreler boyunca güvenilir bir şekilde saklamanız mümkün olacaktır. Ancak dikkatli olunması gereken en önemli noktalardan birisi de pastırmanın bozulma belirtileri göstermesi durumunda tüketilmemesidir.
Pastırma Ne Kadar Süre Muhafaza Edilmelidir?
Pastırmanın muhafaza edilmesi sırasında uygun saklama koşullarının oluşturulması durumunda raf ömrünün uzatılması mümkün olmaktadır. Aynı zamanda pastırmanın türüne göre, paketinin açılıp açılmadığına göre ve pişirilip pişirilmediğine göre de saklama sürelerinde farklılıklar meydana gelebilmektedir. Pastırmanın muhafaza süresi aynı zamanda saklama şekline göre de değişiklik gösterebilmektedir. Ürünün üzerinde nem birikmesi maya ve küf gibi mikroorganizmaların oluşmasına neden olabileceği için pastırmanın raf ömrünü azaltmakta ve bozulmasına neden olabilmektedir.
Pastırma, kendi ambalajında saklandığında daha uzun süre raf ömrünü korumaktadır. Ürünün orijinal ambalajı açıldıktan sonra pastırmanın hava alabilmesi ve yüzeyinin kuru kalması nem oluşumunu engellemek için oldukça önemlidir. Bunun için ise buzdolabında özel saklama kağıdında muhafaza edilmesi tavsiye edilmektedir.
Pastırmayı saklamak için kullanabileceğiniz bir saklama kağıdı olmaması durumunda ise pastırmanın hava alabileceği 1. hamur bir kağıt veya kağıt havlu kullanılması da tercih edilebilir.
Pastırmanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Pastırmanın bozuk olup olmadığını anlamak için kontrol edebileceğiniz birçok belirtisi bulunmaktadır. Pastırmanın kokusu, dokusu, görünümü bozulduğuyla ilgili bilgi vermektedir. Bozulan pastırmanın kırmızı olan rengi daha donuk bir hale gelir. Canlı kırmızı yerine kahverengi, gri hatta yeşilimsi bir renk alır. Nemli ve yumuşak olan kısımlarında ise yapışkan bir doku oluşumu söz konusu olabilmektedir. Pastırmanın bozulduğunu anlamanın en kesin yollarından birisi de kokusu olmaktadır. Çürük ve ekşi bir kokuya sahip olan pastırmanın da tüketilmemesi gerekmektedir. Pastırmanın renginde, kokusunda veya dokusunda herhangi bir bozulma belirtisi görmeniz durumunda tüketmemeniz gerekir. Diğer ürünlerin bozulmasını engellemek için ise hemen atılması tavsiye edilmektedir.
Pastırmayı muhafaza ederken özellikle;
-Sıcaklık
-Nem
-Hava Akışı
-Işık
-Ambalaj
-Tarih Ekleme
-Ayrı Saklama gibi koşullara özen gösterilmesi gerekmektedir.
Bu şekilde pastırmanın bozulmaması ve taze bir şekilde saklanabilmesi mümkün olmaktadır. Pastırma bir et ürünü olduğu için doğru bir şekilde buzdolabında saklanmaması durumunda kısa süre içerisinde bozulması söz konusu olmaktadır. Bozulmasını engellemek için saklama koşullarına mutlaka özen gösterilmesi gerekmektedir.
Pastırma Kaç Derecede Saklanır?
Pastırmanın yeterli oranda kurutulması halinde 0 ila 4 derece sıcaklıkta 6 ay saklanması mümkün olmaktadır.